Auton akun vaihto hinta - Auton akun vaihtaminen kannattaa kilpailuttaa!

Kilpailuta auton akun vaihto usean autohuollon kesken. Valitse huoltotarjouksista paras auton akun vaihto hinta!

auton akun vaihto

Auton akun vaihto: Nopea opas vaiheittain

Auton akun vaihto on tärkeä osa ajoneuvon ylläpitoa ja huoltoa. Sinun täytyy varmistaa, että akku on hyvässä kunnossa, jotta autosi toimii moitteettomasti ja turvallisesti. Tässä artikkelissa käsitellään auton akun vaihtoa, sen merkitystä ja vaihtamisen yleisiä menetelmiä.

Akku on kriittinen osa autosi sähköjärjestelmää, sillä se tarjoaa käynnistysvirran moottorille ja syöttää sähkövirtaa muille ajoneuvon osille ja laitteille. Kun akku heikkenee tai vanhenee, autosi suorituskyky saattaa kärsiä ja muiden osien elinikä lyhentyä. Tästä syystä on tärkeää vaihtaa akku säännöllisesti tai tarvittaessa.

Akun vaihdon aikana sinun tulee ottaa huomioon erilaisia tekijöitä, kuten akun tyyppi, auton valmistajan suositukset ja ammattitaitoisen huollon saatavuus. Noudata aina valmistajan ohjeita ja konsultoi tarvittaessa asiantuntijaa, jotta akun vaihto sujuu onnistuneesti ja varmistat autosi oikean toimivuuden.

Akun vaihto kannattaa

Akun vaihto tarkoittaa, että vaihdat autosi vanhan akun uuteen. Tämä on tarpeen silloin, kun vanha akku on kulunut niin paljon, että se ei enää kykene tarjoamaan riittävästi virtaa käynnistykseen tai muihin auton toimintoihin. Yleensä akun vaihto tehdään noin 3-5 vuoden välein, mutta tämä voi vaihdella käytön, sääolosuhteiden ja akun tyypin mukaan.

Ensimmäinen askel akun vaihdossa on valita oikea akku autollesi. On tärkeää, että akun kapasiteetti sopii autollesi, sillä liian pieni akku ei pysty käynnistämään autoa luotettavasti ja liian suuri voi vahingoittaa auton sähköjärjestelmää. Auton käyttöohjekirjasta löytyy tietoja sopivasta akusta.

Akun vaihto kannattaa tehdä ammattilaisen avulla, mutta voit myös tehdä sen itse. Auton akku sijaitsee yleensä moottoritilassa, mutta se voi sijaita myös muualla, kuten tavaratilassa. Akun vaihtamiseksi tarvitset sopivan avaimen, suojakäsineet ja silmälasit. Akun vaihtoprosessi koostuu seuraavista vaiheista:

 1. Sammuta auto ja irrota avainvirrat.
 2. Etsi akku ja irrota ensin miinusnavan kaapeli (-) ja sitten plusnavan kaapeli (+).
 3. Avaa akun kiinnitysruuvit ja nosta vanha akku pois.
 4. Puhdista akun alusta ja kaapeliliittimet tarvittaessa.
 5. Aseta uusi akku paikalleen ja kiinnitä se ruuveilla.
 6. Liitä ensin plusnavan kaapeli (+) ja sitten miinusnavan kaapeli (-) uuteen akkuun.
 7. Tarkista, että kaikki liitokset ovat tiukat ja oikein.
 8. Käynnistä auto ja testaa, että uusi akku toimii oikein.

Kun vaihdat auton akkua, on tärkeää noudattaa turvallisuusohjeita. Älä koskaan kytke akkua väärin päin, älä tupakoi akun vaihdon aikana, ja vältä oikosulkuja. Pidä myös akku poissa lasten ulottuvilta ja huolehdi, että käytetyt akut kierrätetään asianmukaisesti.

Akun irroitus ja vaihtaminen

Auton akun löytäminen on helppoa, kun tiedät mistä etsiä. Yleensä se sijaitsee moottoritilassa, mutta joissain autoissa akku saattaa olla myös tavaratilassa tai matkustamon alla. Tarkista auton käyttöohjeesta tarkka sijainti.

Kun olet löytänyt akun:

 1. Sammuta auto ja varmista, että avaimet ovat poissa virtalukosta.
 2. Tarkista akun kunto. Jos huomaat merkkejä vuodoista, halkeamista tai turvotuksesta, ota yhteys ammattilaiseen.
 3. Irrota kaapelit. Aloita aina miinusnavasta (yleensä musta johto). Käytä sopivan kokoista jakoavainta tai sokkapihtejä löysentämään ja kiristämään napaan kiinnitettyjä muttereita tai ruuveja. Varmista, että et kosketa johtimia toisiinsa tai metallisiin osiin, jotta vältyt oikosuluilta.
 4. Lukitse akku paikoilleen ja varmista, ettei se pääse liikkumaan ajon aikana.

Kun olet irrottanut akun, muista noudattaa turvallisuusohjeita sen käsittelyssä. Älä tiputa akkua eikä altista sitä lämpötilaään vaihteluille.

Jos et ole varma, miten auton akun vaihto tulisi suorittaa, konsultoi ammattilaista tai tutustu ajoneuvokohtaiseen korjausoppaaseen.

Akun asennuksen tärkeät kohdat

Kun vaihdat auton akun, on tärkeää kiinnittää huomiota elektrolyytin tasoon ja laatuun. Elektrolyytillä on ratkaiseva rooli akun toimivuudessa, sillä se kytkee eri kennojen väliset sähköiset yhteydet yhteen ja mahdollistaa virran kulun. Varmista, että käytät akkutyypille sopivaa elektrolyyttiä ja että sen taso on oikealla korkeudella.

Akun elektrolyyttitasoon liittyvä tarkistus tehdään seuraavasti:

 • Irrota akku autosta ja tyhjennä vanha elektrolyytti
 • Täytä uudella, puhtaalla elektrolyytillä
 • Tarkista sen taso akun varoituksia noudattaen

Kun elektrolyyttitaso on oikein, voidaan akku asentaa takaisin paikalleen ja varmistaa, että se toimii moitteettomasti.

Elektroniikka-asetukset

Auton akun vaihdossa on tärkeää huomioida myös elektroniikan asetukset, sillä ne voivat vaikuttaa akun toimintaan ja auton yleiseen suorituskykyyn. Ennen akun irrottamista, kannattaa käydä läpi auton ohjekirja tai konsultoida ammattilaista varmistaaksesi mahdolliset rajoitukset ja vaatimukset.

Kun olet valmis asentamaan uuden akun, seuraa näitä ohjeita:

 1. Kytke akun miinusnavasta valaisin tai loistelamppu (tämä estää mahdollisen kipinöinnin irroituksen yhteydessä)
 2. Irrota pluskaapeli auton akusta
 3. Kytke uusi akku, aloittaen pluskaapelista ja sen jälkeen miinuskaapelista
 4. Irroita loistelamppu miinusnavasta

Akun vaihtamisen jälkeen on hyvä käynnistää auto ja tarkistaa, että kaikki elektroniset laitteet toimivat normaalisti. Muista myös tarkistaa, että auton elektroninen järjestelmä ei herjaa akun ongelmista tai huoltotarpeesta.

Yleiset ongelmat ja niiden ratkaisut

 • Ongelma 1: Vaihto ei suju suunnitellusti Jos huomaat, että auton akun vaihto ei suju suunnitellusti, tarkista ensin, oletko noudattanut vaihto-ohjeita. Varmista, että olet irrottanut kaapelit oikeassa järjestyksessä ja että uusi akku on kytketty oikein.
 • Ongelma 2: Uusi akku ei lataudu kunnolla Jos uusi akku ei lataudu kunnolla, tarkista ensin latausjärjestelmän toiminta. Jos ongelma jatkuu, tarkasta mahdolliset kaapelivauriot ja korjaa ne tarvittaessa.
 • Ongelma 3: Vanhan akun hävittäminen Muista, että vanhan akun hävittämisessä on noudatettava ympäristömääräyksiä. Vie vanha akku kierrätyspisteeseen tai erikoistuneeseen jätteidenkäsittelylaitokseen.
 • Ongelma 4: Uuden akun asennuksessa ilmenee ongelmia Jos kohtaat ongelmia uuden akun asennuksessa, tarkista, sopiiko se yhteensopivuustaulukoista löytyvien tietojen perusteella autosi malliin. Tarkista myös, että akun kiinnitys on tukeva eikä akkua ole asennettu vääriin päin.
 • Ongelma 5: Uuden akun virransyöttö ei ole riittävä Jos huomaat, että uuden akun virransyöttö ei ole riittävä, varmista ensin, että akun jännite ja kapasiteetti ovat autonvalmistajan suositusten mukaiset. Tarvittaessa vaihda akkumalli sopivampaan.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on auton akun vaihto?
Auton akun vaihto tarkoittaa vanhan tai viallisen akun korvaamista uudella akulla. Se on tärkeä ylläpitotoimenpide, joka varmistaa, että autosi käynnistyy ja toimii moitteettomasti.

Kuinka usein auton akku tulisi vaihtaa?
Yleensä suositellaan, että auton akku vaihdetaan 3-5 vuoden välein. Akun käyttöikä voi kuitenkin vaihdella auton tyypin, ajotyylin ja ympäristöolosuhteiden mukaan. Tarkista aina autonvalmistajan suositukset ja huolto-ohjelma.

Miten tiedän, että akkuni tarvitsee vaihtoa?
Merkkejä siitä, että auton akku saattaa tarvita vaihtoa, ovat esimerkiksi heikentynyt käynnistys, toistuvat latausongelmat, käynnistymisen viivästyminen tai äkilliset heikot suorituskyvyn muutokset.

Miten valita oikea akku autolleni?
Valitse uusi akkusi auton valmistajan suositusten mukaan. Akun tulee olla oikean kokoinen, jotta se sopii autosi akkukoteloon. Tarkista myös akun teho, jännite ja varauskyky. Voit kääntyä ammattilaisen puoleen apua saadaksesi.

Voinko itse vaihtaa auton akun?
Kyllä, voit itse vaihtaa auton akun, jos sinulla on tarvittavat työkalut ja osaaminen. Kuitenkin, jos et ole varma siitä, miten akun vaihto tehdään, tai jos et ole turvallisen työskentelyn asiantuntija, saattaa olla viisaampaa ottaa yhteyttä autokorjaamoon tai ammattilaiseen.