Jarrulevyjen vaihto hinta - Kilpailuta jarrulevyjen vaihto!

Jarrulevyjen vaihto kannattaa kilpailuttaa usean autohuollon kesken. Valitse tarjouksista paras jarruleyvjen vaihto hinta!

jarrulevyjen vaihto

Jarrulevyjen vaihto: Helppo opas vaiheittain

Jarrulevyjen vaihto on tärkeä osa auton kunnossapitoa, sillä ajoneuvon turvallisuus ja suorituskyky riippuvat suuresti jarrujärjestelmän moitteettomasta toiminnasta. Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka voit vaihtaa jarrulevyt itse ja mitä tarvikkeita tähän tarvitset.

Ennen kuin aloitat projektin, on hyvä tarkistaa oman auton huoltokirja tai konsultoida ammattilaista, jotta saat selville, milloin jarrulevyjen vaihto on tarpeen. Yleensä jarrulevyt tulee vaihtaa, kun ne ovat kuluneet tai vahingoittuneet, mutta vaihtoväliin voivat vaikuttaa myös auton merkki, malli, käyttötarkoitus ja ajotapa.

Jarrulevyjen vaihtamiseen tarvitset muutaman perustyökalun, kuten rengasavaimen, tunkin, räikkävaihteen ja jarrusatulan työkalusarjan. Näiden lisäksi on hyvä varmistaa, että sinulla on käsillä uudet jarrulevyt ja -palat, jotka ovat sopivat juuri sinun autollesi.

Jarrulevyjen vaihdon tarve

Jarrulevyjen vaihto on tärkeä osa auton huoltoa, sillä ne ovat avainasemassa turvallisuuden kannalta. Jos huomaat, että jarrut eivät toimi yhtä hyvin kuin ennen, on syytä tarkistaa jarrulevyt ja harkita niiden vaihtamista.

Ensimmäinen merkki jarrulevyjen vaihdon tarpeesta on yleensä heikentynyt jarrutusteho. Tämä voi ilmetä esimerkiksi siten, että auton pysähtymismatka pitenee tai jarrut tuntuvat epävakaalta. Lisäksi saattaa kuulua epätavallisia ääniä jarrutettaessa, kuten kitinää tai kolinaa.

Tarkista jarrulevyjen kunto säännöllisesti, esimerkik

 • Kulumisrajan ylittyminen: Jarrulevyjen paksuus vähenee käytön myötä. Ylitettyään kulumisrajan jarrulevyt tulee vaihtaa uusiin.
 • Halkeamat tai vääntyminen: Jarrulevyjen pinnalla saattaa esiintyä halkeamia tai vääntymistä, mikäli ne altistuvat voimakkaalle rasitukselle tai kuumuudelle. Tällöin jarrulevyjen vaihto on tarpeen.
 • Epätasainen pinta: Jarrulevyjen pinnan tulee olla tasainen ja sileä. Huomattavan epätasainen pinta voi olla merkki siitä, että jarrut eivät toimi tehokkaasti ja vaihto on aiheellista.

Jarrulevyjen vaihto onnistuu monissa tapauksissa itsekin, mutta jos et ole varma omista taidoistasi, suosittelemme ottamaan yhteyttä ammattilaiseen.

Jarrulevyjen vaihtoprosessi

Ajanvaraus korjaamoon

Jarrulevyjen vaihdon suorittaminen vaatii ajanvarauksen korjaamoon. Varaa aika lähimpään korjaamoon, jotta asiantuntijat voivat suorittaa jarrulevyjen vaihtotyön nopeasti ja tehokkaasti. Eri korjaamot saattavat tarjota erilaisia aikoja ja hinnoittelua, joten kannattaa vertailla vaihtoehtoja valitessasi sopivaa korjaamoa. Huolehdi ajanvarauksesta ajoissa, sillä jarrulevyjen vaihto on välttämätöntä turvallisen ajokokemuksen takaamiseksi.

Vaihtotyön kulku

Kun saavut korjaamolle sovittuna aikana, ammattitaitoiset mekaanikot aloittavat työnsä. Jarrulevyjen vaihtoprosessi voidaan jakaa seuraaviin vaiheisiin:

 1. Jarrujärjestelmän tarkastus: Ennen jarrulevyjen vaihtoa, mekaanikot tarkastavat jarrujärjestelmän ja varmistavat, että jarrulevyjen vaihto on todella tarpeen.
 2. Vanhojen jarrulevyjen irrottaminen: Mekaanikot nostavat autosi, irrottavat renkaat ja poistavat vanhat jarrulevyt akseleittain. Jos jarrupalat myös tarvitsevat vaihtamista, ne vaihdetaan samassa yhteydessä.
 3. Uusien jarrulevyjen asentaminen: Seuraavaksi asennetaan uudet jarrulevyt ja tarvittaessa jarrupalat. Mekaanikot tekevät tarkastuksen ja säätävät jarrulevyjen paikat oikeaksi, jotta ne toimivat moitteettomasti.
 4. Jarrujen testaus: Lopuksi mekaanikot tarkistavat, että jarrut toimivat kuten pitää, testaamalla niitä käytännössä. Testauksen jälkeen he kirjaa autosi huoltokirjaan jarrulevyjen vaihdon ja uuden huoltovälin.

Muista pitää huolletun autosi jarrujärjestelmän kunnossa tarkastamalla ja vaihtamalla jarrulevyt säännöllisesti. Näin varmistat, että ajokokemuksesi on turvallinen ja että autosi pysähtyy aina silloin, kun sen on tarkoitus pysähtyä.

Jarrutustehon parantaminen

Jarrutusteho on tärkeä tekijä ajoneuvon turvallisuudessa, ja sitä voidaan parantaa vaihtamalla jarrulevyt. Jarrulevyjen vaihto on yksi tehokkaimmista keinoista parantaa autosi jarrutustehoa.

Kun huomaat, että autosi jarrutusteho on heikentynyt tai jarrulevyt ovat kuluneet, on aika harkita niiden vaihtamista. Uudet jarrulevyt voivat parantaa jarrutustehoa merkittävästi, mahdollistaen nopeamman pysähtymisen ja paremman hallinnan äkillisissä jarrutustilanteissa.

Jarrulevyt tulee vaihtaa akseleittain, eli etu- ja taka-akselin levyt tulisi vaihtaa samanaikaisesti. Näin varmistat tasaisen kulumisen ja optimaalisen jarrutustehon ylläpidon.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä, jotka auttavat parantamaan jarrutustehoa jarrulevyjen vaihdon yhteydessä:

 • Valitse laadukkaat jarrulevyt, jotka on suunniteltu kestämään korkeita lämpötiloja ja nopeasti muuttuvia olosuhteita.
 • Vaihda myös jarrupalat, kun vaihdat jarrulevyt. Jarrupalat kuluvat samanaikaisesti levyjen kanssa ja uusien palojen käyttö varmistaa parhaan mahdollisen jarrutustehon.
 • Käytä korkealaatuista jarrunestettä, joka on suositeltu autosi valmistajan toimesta.
 • Tarkista säännöllisesti jarrujärjestelmän kunto ja tee tarvittavat huoltotoimenpiteet, kuten ilman poisto jarrunesteestä ja osien puhdistus.

Noudattamalla näitä ohjeita voit nauttia paremmasta jarrutustehosta ja ajoneuvosi turvallisuuden parantamisesta. Muista kuitenkin tarkistaa jarrujärjestelmän kunto säännöllisesti ja huomioida mahdolliset viat, jotta voit reagoida niihin ennen kuin ne aiheuttavat ongelmia.

Jarrujärjestelmän huolto

Jarrujärjestelmän huolto on tärkeää auton turvallisuuden ja toimivuuden kannalta. Se sisältää muun muassa jarrunesteiden tarkistuksen ja jarrusatuloiden tarkastuksen.

Jarrunesteiden tarkistus

Jarrunesteet ovat elintärkeitä auton jarrujärjestelmässä. On tärkeää tarkistaa säännöllisesti, että jarrunesteen määrä on riittävä ja että neste on hyvälaatuista. Jarrunesteen tarkistus tulisi tehdä vähintään kerran vuodessa tai aina ennen katsastusta.

Tarkista jarrunesteen taso jarrunestesäiliöstä. Nesteen tason tulisi olla merkintöjen välissä, eikä sen tulisi ylittää maksimitasoa. Jos nesteen määrä on alhainen, lisää tarvittaessa hyvälaatuista jarrunestettä. Huomioi, että jarrunesteet ovat hygroskooppisia, eli ne imevät kosteutta, mikä huonontaa niiden ominaisuuksia. Siksi vanhan jarrunesteen vaihto uuteen voi parantaa jarrujen toimintaa merkittävästi.

Jarrusatulan tarkistus

Jarrusatula on osa jarrujärjestelmää, johon kuuluu myös jarrulevyt. Jarrusatulan tarkastus on tärkeä osa jarruhuoltoa, sillä se auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat, kuten jumittuneet jarrupalat tai muita vikoja. Tarkistus kannattaa tehdä aina, kun vaihdat jarrulevyjä tai -palat.

Aloita tarkistus irrottamalla jarrusatula jarrulevystä. Tarkista, että jarrusatulan liukutapit ovat kunnossa ja liikkuvat vapaasti. Tarkista myös jarrupalat ja niiden kuluminen. Vaihda tarvittaessa kuluneet jarrupalat uusiin. Jos huomaat epätasaisuuksia, likaa tai muita ongelmia jarrusatulan toiminnassa, puhdista se ja suorita tarvittaessa korjaustyöt. Jarrusatulan huollon jälkeen muista asentaa se takaisin paikoilleen oikein.

Jarrupalat

Jarrupalat ovat tärkeä osa auton jarrujärjestelmää. Ne vastaavat auton hidastamisesta ja pysäyttämisestä kitkan avulla. Jarrupalat kuluvat ajan myötä, ja siksi niiden vaihto on tärkeä osa auton huoltoa.

Jarrupalojen vaihto

Jarrupalojen vaihto kannattaa tehdä säännöllisesti, jotta varmistat autosi turvallisen toiminnan. Tässä on muutamia asioita, jotka sinun tulee ottaa huomioon:

 • Tarkista jarrupalojen kunto säännöllisesti huollon yhteydessä tai kun huomaat jarrujen toiminnassa muutoksia.
 • Kun huomaat, että jarrupalat ovat kuluneet alle suositellun rajan, on aika vaihtaa ne uusiin.
 • Vaihda jarrupalat aina pareittain, eli molemmille puolille autoa samanaikaisesti, jotta varmistat tasaisen jarrutuksen.

Jarrupalojen vaihto ei ole kovin monimutkainen prosessi, mutta se vaatii oikeat työkalut ja osaamisen. Jos et ole varma omista taidoistasi, kannattaa jättää työ ammattilaisille.

Seuraa näitä ohjeita jarrupalojen vaihtamiseen:

 1. Nosta auto turvallisesti tunkilla tai nosturilla ja irrota pyörä.
 2. Avaa jarrusatulan ruuvit ja nosta satula pois jarrupalan päältä.
 3. Poista vanhat jarrupalat ja puhdista jarrusatulan kosketuspinnat huolellisesti.
 4. Asenna uudet jarrupalat paikoilleen ja tarkista, että ne istuvat tukevasti.
 5. Laita jarrusatula takaisin paikoilleen ja kiristä ruuvit oikeaan momenttiin.
 6. Toista prosessi toiselle puolelle autoa.
 7. Laske auto alas, laita pyörät takaisin kiinni ja tarkista jarrujen toiminta.

Muista huoltaa autosi jarrujärjestelmä säännöllisesti ja vaihtaa jarrupalat tarvittaessa. Näin varmistat autosi turvallisen toiminnan ja pidennät jarrujärjestelmän käyttöikää.

Yhteenveto

Jarrulevyjen vaihto on tärkeä huoltotoimenpide, joka varmistaa autosi turvallisuuden ja suorituskyvyn. Tässä yhteenvedossa käydään läpi jarrulevyjen vaihtamisen perusvaiheet ja tarvittavat työkalut.

Ensimmäinen vaihe on valmistella auto ja tarvikkeet. Tarvitset seuraavat työkalut ja materiaalit:

 • Uudet jarrulevyt
 • Jarrusatuloiden avain
 • Torx-avain
 • Räikkäavainsarja
 • Jarrupalan palautustyökalu
 • Nosturi tai tunkki
 • Pidikkeet pyörän varmistamiseksi

Työ alkaa nostamalla autoa tunkilla ja irrottamalla pyörä. Varmista, että auto on turvallisesti tuettu esimerkiksi pidikkeillä.

Seuraavaksi irrota jarrusatula varovasti käyttäen jarrusatuloiden avainta. Ota jarrupalat pois ja käytä jarrupalan palautustyökalua palauttaa jarrusatulan mäntä alkuperäiseen asentoon.

Nyt voit irrottaa vanhan jarrulevyn. Jos se ei irtoa helposti, voit käyttää Torx-avainta ruuvaamaan jarrulevyn kiinnitysruuvit irti. Kun vanha jarrulevy on poistettu, puhdista alue huolellisesti ennen uuden vaihtamista.

Aseta uusi jarrulevy paikalleen ja kiristä kiinnitysruuvit sopivasti. Aseta sen jälkeen jarrupalat takaisin paikoilleen ja kiinnitä jarrusatula. Varmista, että kaikki osat ovat tiukasti paikallaan ja jarrusatula liikkuu vapaasti.

Lopuksi asenna pyörä takaisin paikalleen ja laske auto tunkilta. On suositeltavaa tarkistaa jarrunestetaso ja täyttää sitä tarvittaessa.

Jarrulevyjen vaihto on nyt valmis. Muista ajoittaa seuraava huolto autosi huoltokirjan mukaisesti ja tarkistaa jarrujen kunto säännöllisesti.