Pulttijako - Näin selvität autosi pulttijaon!

Pulttijako on auton vanteisiin liittyvä ominaisuus, joka tarkoittaa pulttien lukumäärää ja niiden välisen etäisyyden mittaamista.

pulttijako

Pulttijako: Tärkeimmät tiedot ymmärtämiseen

Pulttijako on auton vanteisiin liittyvä ominaisuus, joka tarkoittaa pulttien lukumäärää ja niiden välisen etäisyyden mittaamista. Se on erityisen tärkeä, kun vaihdat renkaita tai valitset uusia vanteita ajoneuvoosi. Oikean pulttijaon valitseminen varmistaa, että renkaasi soveltuvat autosi pyörännavalle ja pulteille, jolloin ne asennetaan turvallisesti ja ajon aikainen vakaus säilyy.

Toinen tärkeä tekijä vanteen leveyden lisäksi on ET, eli offset. Se kertoo, kuinka paljon vanteen kiinnityspinta on siirtynyt keskilinjalta. ET avulla hallitaan auton aurauskulmaa ja renkaiden sijaintia lokasuojien suhteen. Kaikissa ajoneuvoissa on sopiva ET-arvo, joka takaa, että renkaat eivät kolhi ajoneuvon osia tai aiheuta ajon aikana turvallisuusongelmia.

Keskireikä on yksi vanteen keskeisistä komponenteista, joka tarkoittaa reiän halkaisijaa auton jarrusatulan ympärillä. Jokaisella automallilla on oma keskireikänsä, joten on tärkeää valita oikea koko, jotta vanteet istuvat täydellisesti autosi jarrusatulaan. Väärän kokoisen keskireiän käyttäminen voi johtaa renkaiden epätasaiseen kulutukseen ja ajon aikana heikentyvään ajovakauteen.

Auton renkaat ja vanteet paikkaus

Auton renkaat ja vanteet ovat tärkeitä ajoneuvon turvallisuuden ja suorituskyvyn kannalta. Joskus rengas voi kuitenkin vaurioitua esimerkiksi naulan tai ruuvin aiheuttamasta reiästä. Tässä tapauksessa sinun tulee paikata rengas asianmukaisesti, jotta voit jatkaa matkaasi turvallisesti. Noudata alla olevia ohjeita:

 1. Irrota rengas autosta.
 2. Etsi tarkasti rengasta vaurioitunut kohta ja merkitse se esimerkiksi tussilla.
 3. Puhdista ja kuivaa paikattava kohta huolellisesti.
 4. Työkaluilla tai liiman ja korjaussarjan käyttämällä, paikkaa rengas ohjeiden mukaisesti.
 5. Tarkista renkaan paine ja korjaa se tarvittaessa.

Muista aina tarkistaa paikattu rengas säännöllisesti, ja harkitse uuden renkaan hankkimista pitkän aikavälin ratkaisuksi.

Vanteen korjaus

Vanne voi vaurioitua esimerkiksi kovan iskun, kuten kiven tai kuopan seurauksena. Vaurioitunut vanne voi vaikuttaa auton ajettavuuteen, joten on tärkeää huomata mahdolliset ongelmat ja korjata ne ajoissa. Vanteen korjaus voi sisältää esimerkiksi:

 • Muodon korjaaminen: Vääntyneen vanteen muodon palauttaminen takaisin soikeaksi, jotta se täyttää autonvalmistajan asettamat toiminnalliset vaatimukset.
 • Hitsaus: Murtuneiden tai halkeilleiden vanteiden korjaus hitsaamalla.
 • Pinnoitus ja maalaus: Vanteen pinnan uudelleen käsittely, jonka tarkoituksena on parantaa sen ulkonäköä tai suojata sitä kulumiselta ja korroosiolta.

Jos kohtaat vanteen ongelman, kuten vanteen irtoamisen, ota yhteys ammattilaiseen, joka voi auttaa sinua korjaamaan vanteen turvallisesti.

Mitat ja mittayksiköt

Millimetrit ja tuumat

Pulttijaon (PCD) mittayksiköitä ovat millimetrit ja tuumat. Millimetreissä esitettävä pulttijako ilmaistaan esimerkiksi 5x100, jossa 5 tarkoittaa pulttien määrää ja 100 pulttien välistä etäisyyttä. Tuumin esitettävä pulttijako olisi taas 5×4.5, eli 4,5 tuumaa.

Vanteen ulkohalkaisija ilmoitetaan yleensä tuumissa. Esimerkiksi 17″ tai 18″ vanteet ovat tyypillisiä kokoja henkilöautoille. Samoin, rengaskoon etuleveys ilmaistaan tuumissa (esim. 225/45R17).

Et-luku ja Offset

ET-luku eli vanteen offset kertoo vanteen keskiosan etäisyyden vanteen reunasta. Se on tärkeä mittayksikkö, joka vaikuttaa vanteen ja auton väliseen istuvuuteen. ET-luku ilmaistaan millimetreinä, ja se voi olla positiivinen, negatiivinen tai nolla.

Positiivinen ET-luku tarkoittaa, että vanteen keskiosa on ulospäin siirtynyt vanteen reunasta. Negatiivinen ET-luku puolestaan tarkoittaa, että vanteen keskiosa on sisäänpäin siirtynyt vanteen reunasta.

Yleisesti ottaen, korkea positiivinen ET-luku saa renkaat sijoittumaan lähemmäksi auton koria, kun taas negatiivinen ET-luku saa renkaat ulkonevat enemmän auton ulkopuolelle. Offsetin valinnassa tulee ottaa huomioon auton omat mittasuhteet, ettei vanteet tai renkaat kosketa auton osia ajon aikana.

Renkaan paikkaaminen

Kun hankit uudet vanteet, on tärkeää, että vanteiden asentaminen tehdään oikein ja turvallisesti. Tässä osiossa kerromme, miten voit helposti ja turvallisesti asentaa renkaat ajoneuvoosi.

Aloita tarkistamalla ajoneuvosi rengaskoko. Tämä tieto löytyy useimmiten ajoneuvon rekisteriotteesta tai kuljettajan oven reunasta. Rengaskoko ilmoitetaan numeroin, esimerkiksi 205/55 R16.

Seuraavaksi valitse sopivat vanteet. On erittäin tärkeää valita oikean pulttijaon omaavat vanteet, jotta ne sopivat ajoneuvoosi. Selvitä ajoneuvosi pulttijako, joka löytyy esimerkiksi auton omistajan käsikirjasta. Pulttijako ilmaistaan numeroin, kuten 5×112. Tämä tarkoittaa viittä pulttia ja pyöreän ympyrän halkaisijaa 112 mm.

Uusien vanteiden asentamiseen tarvitset seuraavat työkalut:

 • Momenttiavain pulttien kiristämiseen
 • Alumiini- tai teräsvanteiden mukaan sopiva mutterityyppi
 • Tunkki ajoneuvon nostamiseen
 • Pyöränlaakerin rasvaa

Aseta tunkki tukevalle alustalle, nostele ajoneuvo ilmaan ja irrota vanhat renkaat. Voitele pyörännavan keskiosa rasvalla estääksesi uusien vanteiden kiinnijäämistä. Tarkista, että uudet vanteet sopivat paikalleen ja että rengaskoko on oikea.

Aseta uusi rengas paikalleen ja kiristä pultit momenttiavaimella ristikkäin oikeaan momenttiin. Tarkista vielä lopuksi pyörien keskitykset ja että kaikki pultit ovat kunnolla kiristettyinä.

Huomioi myös, että eri ajoneuvojen pulttijaot voivat vaihdella, joten mikäli vaihdat ajoneuvoa, tarkista aina uuden ajoneuvon pulttijako ennen vanteiden asentamista. Kun kuuntelet näitä ohjeita, saat vaihdettua renkaasi nopeasti ja vaivattomasti, ja voit jatkaa matkaasi uusilla, turvallisilla vanteilla.

Autokohtaiset pulttijaot

Toyota pulttijako

Toyotan pulttijaossa on useita eri vaihtoehtoja riippuen mallista. Yleisimmät Toyota-mallit ja niiden pulttijaot ovat seuraavat:

 • Avensis: 5×114.3
 • Yaris: 4×100
 • Starlet: 4×100
 • Corolla: 4×100 tai 5×114.3
 • Camry: 5×114.3
 • RAV 4: 5×114.3

On tärkeää tietää oman auton pulttijako ennen kuin hankit uudet vanteet tai pyörät. Voit käyttää promillelaskuria löytääksesi oikeat tiedot autollesi. Tarkista myös pulttien koko ja et -luku tarvittaessa.

Peugeot pulttijako

Peugeot’n pulttijaot voivat vaihdella eri malleissa. Tässä on joitakin yleisimpiä Peugeot-malleja ja niiden pulttijaot:

 • 208: 4×108
 • 308: 5×108
 • 405: 4×108
 • 508: 5×108

Kuten Toyotan kohdalla, muista tarkistaa pulttijaon lisäksi myös pulttien koko ja et -luku ennen uusien vanteiden tai pyörien hankkimista. Promillelaskurin avulla voit löytää tarvitsemasi tiedot nopeasti ja helposti.

Pulttijaon tietäminen on tärkeää, jotta vältät ongelmia ja voit nauttia ajamisesta turvallisesti ja mukavasti.

Rengaspaineet

Rengaspaineet ovat erittäin tärkeitä ajoneuvon suorituskyvyn ja turvallisuuden kannalta. Ne vaikuttavat ajomukavuuteen, polttoaineen kulutukseen ja renkaiden kulumiseen. Oikean rengaspaineen avulla voit säästää polttoainetta, pidentää renkaiden käyttöikää ja parantaa turvallisuutta.

Tarkista rengaspaineet kuukausittain ja aina ennen pitkälle matkalle lähtöä. Rengaspaineet tulisi tarkistaa renkaiden ollessa kylmät, sillä lämpötilan nousu vaikuttaa paineeseen. Yleensä suositeltavat paineet ilmoitetaan ajoneuvon ohjekirjassa tai polttoaineluukun sisäpuolella. Jos et löydä suositeltuja paineita ajoneuvosi tiedoista, voit keskustella alan ammattilaisen kanssa.

Seuraa alla olevaa ohjetta rengaspaineiden tarkistamiseen:

 1. Varmista, että ajoneuvo on ollut seisomassa vähintään puoli tuntia ennen tarkistusta.
 2. Etsi suositellut rengaspaineet ajoneuvosi ohjekirjasta tai polttoaineluukun sisäpuolelta.
 3. Käytä luotettavaa rengaspainemittaria.
 4. Aseta mittari renkaan venttiiliin ja paina se tiiviisti paikalleen.
 5. Lue mittarin näyttämä paine ja vertaa sitä suositeltuun arvoon.
 6. Lisää tai poista tarvittaessa ilmaa.
 7. Muista myös tarkistaa vararenkaan paine.

Muista, että renkaiden paine voi vaihdella sään mukaan. Kylmällä ilmalla paineet voivat laskea ja kuumalla ilmalla nousta. Siksi kannattaa tarkistaa rengaspaineet säännöllisesti ja säätää ne olosuhteiden mukaan.